Zo kies je een goede stille ventilator
- Kies voor een plafondventilator voor koel en stil slapen
- Kies voor een staande ventilator als je de ventilator tussen kamers verplaatst
- Kies voor een ventilator met afstandsbediening voor meer gemak
- Kies voor een stille torenventilator voor kleinere ruimtes
- Belangrijk: kies een stille ventilator, die wel genoeg lucht kan verplaatsen
Top 10 beste stille ventilatoren
De AirKing AKSF-40BK zoals deze stille ventilator voluit heet, is een mooi compromis tussen kwaliteit en een goede prijs. De statiefventilator biedt 5 verschillende standen en een afstandsbediening voor extra gemak. Met de bladen van 40 centimeter en een vermogen tot 50 Watt wordt er genoeg lucht verplaatst om een flinke ruimte te verkoelen. Daarnaast is het geluidsniveau maximaal 35 decibel, wat natuurlijk het belangrijkst is voor een stille ventilator. 35 decibel is nauwelijks waarneembaar, en als je de ventilator op een lagere stand zet, hoor je nog minder. Uiteraard kan deze staande ventilator ook nog heen en weer bewegen, als je graag wat afwisseling wil. Ideaal dus voor zowel de slaapkamer als een thuiskantoor.
De Duux Whisper is één van de eenvoudigere stille ventilatoren van Duux, dat zich vooral richt op geavanceerde ventilatoren. De Duux statiefventilator staat mooi stevig, is met zo’n 20 decibel extreem stil en biedt je met 26 snelheden erg veel keuze. Zo kan je precies kiezen hoeveel wind je wil hebben, ideaal als het nogal precies komt, zoals tijdens het slapen. Veel stiller dan dit worden staande ventilatoren niet, dus daarvoor hoef je het niet te laten. De prijs ligt wel wat hoger, maar voor de mogelijkheden en kwaliteit die je krijgt is dat het dubbel en dwars waard.
Met maximaal 35 decibel is de Rowenta Turbo Silence Extreme mooi stil, en met 70 Watt zit er meer vermogen in dan in de meeste andere statiefventilatoren. Dit betekent dat je meer koeling krijgt, zonder dat de ventilator lawaaiig wordt. Daarnaast is de Rowenta van aanzienlijk zwaardere kwaliteit (9 kilo), wat misschien niet ideaal is voor het verplaatsen, maar de statiefventilator daardoor wel steviger staat. Ook als er dus iemand in huis per ongeluk tegenaan loopt, zal deze stille ventilator niet zomaar omvallen. Als laatste heeft de Rowenta met 120 graden een grotere draaihoek dan gemiddeld. Al met al is dit dus ook een uitstekende ventilator voor grotere ruimten, zoals de woonkamer.
Zoals de naam al zegt is de Solis statiefventilator zowel stil als energiezuinig. Stil valt op de hoogste van de 8 standen wel tegen, dan kan het geluidsniveau oplopen tot 55 decibel, wat niet echt stil meer te noemen is, maar je gebruikt een ventilator dan ook zelden op de hoogste stand. Daarnaast verbruikt de Solis statiefventilator slechts 25 Watt, ongeveer de helft van de gemiddelde ventilator. En ongeveer 40 keer (dat is inderdaad veertig keer) minder dan de gemiddelde airco. Als je energiebesparing belangrijk vindt, maar ook lekker rustig en koel wil slapen, is dit dus een ideale oplossing.
De Duux Whisper Flex ventilator is een compleet eigen categorie. Met 30 standen heb je een hoop keuze, waarbij ook het geluidsniveau van een verwaarloosbare 13 decibel varieert tot maximaal 50 decibel, wat nog net acceptabel is (dat is dus op standje tornado). Deze stille ventilator is daarnaast ook nog eens erg zuinig, met een verbruik van slechts 27 Watt. Maar het allermooiste is dat je deze ventilator niet alleen met een afstandsbediening kan besturen, maar ook via de Duux app én via spraakassistenten van Google en Amazon. Ideaal als je dus vanuit bed wat meer of juist minder wind wil: gewoon even roepen dat het wat minder moet, zonder zelfs je ogen open te hoeven doen. Uiteraard komt er bij deze geavanceerde ventilator ook een gevorderde prijs kijken, maar het is zeker niet overdreven. Als je slaap je lief is, kan dit dus een uitstekende investering zijn. Ultieme bonus: deze statiefventilator bevat ook een oplaadbare accu, dus je kan ‘m zelfs meenemen de tuin in, voor wat verfrissing op hete zomerdagen (of uitproberen of je er op de fiets genoeg meewind van krijgt, natuurlijk).
De Fuave SC1010 is de goedkoopste statiefventilator op deze lijst, en daar zijn meerdere goede redenen voor. Allereerst is het een prima stille ventilator, die draaibaar is en genoeg lucht verplaatst om goed te koelen. Het nadeel is echter dat de ventilator op de hoogste stand tot wel 55 decibel geluid maakt, en op de lagere standen zit het er niet heel veel onder. Hoewel dat zeker niet lawaaiig is, zien wij dat wel als het randje voor een stille ventilator. Je zal dus zeker wat geruis horen, maar niet in storende mate. Voor lichte slapers dus niet ideaal, maar als je een goedkope oplossing zoekt om je thuiskantoor of zolder wat te koelen, dan is de Fuave SV1010 zeker een goede aankoop.
De Balmuda Silent GreenFan is niet gewoon een ventilator, maar meer een prachtig designmeubel waar lucht uitkomt. Die lucht komt er uit in 4 verschillende standen (te bedienen met timer en afstandsbediening), en kan tot wel 15 meter verder voor verkoeling zorgen. Ook is de Balmuda erg flexibel, en kan zowel als staande ventilator en als tafelventilator gebruikt worden, en kan in een hoek tot wel 150 graden draaien, zodat je de hele woonkamer of je thuiskantoor lekker verfrist. Inderdaad ook uitstekend voor een thuiskantoor, want met een geluidsniveau tussen de 13 en 54 decibel kan je ook heerlijk koel blijven tijdens het videobellen, zonder geruis op de achtergrond. Daarbij verbruikt de Belmuda ook nog eens nauwelijks energie, maximaal 20 Watt, en dit neemt aanzienlijk af bij de lagere standen. De Balmuda is ook zeker niet goedkoop, maar de prachtige vormgeving en uitstekende functionaliteit kan dat het zeker waard maken.
Bij een plafondventilator krijg je voor minder geld en minder lawaai net zoveel luchtverplaatsing en dus verkoeling, en de Bestron DC301 is daar een uitstekend voorbeeld van. Met een geluidsniveau van maximaal 40 decibel op de hoogste stand hoor je bijna niks van de ventilator, maar toch is er meer dan genoeg ventilatie om lekker af te koelen. In de winter kan je de ventilator de andere kant op laten draaien, waardoor je huis beter opwarmt. Verder is de Bestron relatief eenvoudig, met slechts drie standen en geen afstandsbediening, maar de prijs is dan ook zeker geen aderlating. Kortom, een uitstekende oplossing als je gewoon standaard één belangrijke kamer wil verkoelen, zoals je slaapkamer, thuiskantoor of misschien wel een kamer waar je vaak sport.
Als je op zoek bent naar een plafondventilator, maar je vindt dat deze ook mooi ontworpen moet zijn, dan is de Eglo Antibes een uitstekende stille plafondventilator. Met maximaal 40 decibel, 5 verschillende standen en een afstandsbediening is dit een goede, functionele ventilator, maar je betaalt hierbij vooral voor het prachtige ontwerp. Het is geen afzichtelijk apparaat, maar juist een mooie toevoeging voor de kamer. Het voornaamste nadeel is uiteraard de prijs.
Als je weinig ruimte hebt, of het ontwerp gewoon mooier vindt, kan een torenventilator een goede optie zijn, zoals de Fuave TV3010. Dit is een budget torenventilator, die je voor slechts enkele tientjes in huis hebt, en is met maximaal 55 decibel dan ook minder stil dan de meeste andere ventilatoren. Het voordeel is wel dat een torenventilator compacter is, en dus makkelijker in een hoekje kan. Veel mensen vinden dit ook mooier in het kantoor of de woonkamer staan. Daarbij kan de Fuave torenventilator draaien, heeft 3 standen, en een afstandsbediening en timer voor nog meer gemak.
De Solis Easy Breezy heeft naast een leuke naam, ook een mooi ontwerp te bieden. Met 44 decibel is de torenventilator ook stiller dan de gemiddelde torenventilator (die meestal wat meer geluid produceren dan andere ventilatoren). Naast het mooie ontwerp krijg je uiteraard een display, draaiing, 3 verschillende standen en een afstandsbediening. Dat het een torenventilator van topklasse is, zie je ook wel terug in het feit dat je er 5 jaar garantie bij krijgt. Kortom, een uitstekende keuze als het oog ook wat wil, maar de rest van je lichaam het vooral lekker koel wil hebben, zonder lawaai.
Waar let je op bij het kopen van een stille ventilator?
Een stille ventilator zorgt ervoor dat je lekker koel blijft, zonder dat je last hebt van het lawaai van een normale ventilator of zelfs een airco. In het algemeen wordt een stille ventilator gezien als een ventilator die maximaal 55 decibel geluid produceert op de hoogste stand, al zouden we aanraden om te kiezen voor een ventilator die zelfs onder de 40 decibel zit.
Met een stille ventilator kan je beter slapen, doordat je geen geruis hoort en niet steeds wakker wordt van de ronddraaien bladen van de ventilator. Tegelijk is het natuurlijk ook prettiger in de woonkamer, en met name op een plek waar mensen thuiswerken of online naar school gaan, dan is geruis op de achtergrond vaak storend.
In het kort de voordelen van een stille ventilator (met genoeg luchtverplaatsing):
- Rustiger slapen
- Geen geruis
- Geen lawaai tijdens thuiswerken
- Zonder afleiding televisie kijken
- Zuiniger en goedkoper dan een airco
Stille ventilator of toch een airco?
Daarnaast is in Nederland een ventilator in bijna alle huizen voldoende om af te koelen, zelfs bij een hittegolf. Je hebt dus zelden echt een airco nodig, al kan het natuurlijk wel lekker zijn. Een ventilator is altijd stiller, makkelijker 20 keer zuiniger en dus milieuvriendelijker en makkelijker te verplaatsen en te onderhouden.
Mocht het ’s nachts een keer erg warm zijn, leg dan een vochtige handdoek over je voeten en richt daar de luchtstroom op, dan hou je het zelfs bij 40 graden prima uit.
Waarom kiezen voor een stille ventilator?
Je slaapt rustiger met een stille ventilator
Door een stille ventilator te gebruiken kan je aanzienlijk rustiger slapen. Doordat je altijd een lekker koel briesje hebt, koel je aanzienlijk af, waardoor je niet meer nachtenlange zwetend wakker ligt. Tegelijk heb je geen last van het lawaai en gebrom van een normale ventilator. Mocht een baby samen in de slaapkamer liggen, in een wieg of co-sleeper, dan is het minimale geruis zelfs fijn.
Je hebt geen last van vervelend geruis
Doordat er bij een stille ventilator op gelet wordt dat alles soepel werkt, de bladen soepel draaien en de motor zo weinig mogelijk geluid produceert, heb je geen geruis meer. Het kopen van een stille ventilator in de slaapkamer raden we aan als je ook naar het geluid van een babyfoon wil kunnen luisteren, en van wakker worden. Ook als je kiest voor een babyfoon met camera of een model met app blijft het geluid een belangrijke factor om je kindje in de gaten te houden.
Naast dat een stille ventilator in de slaapkamer erg fijn is, is het ook in de woonkamer of thuiskantoor een goede uitkomst. Ook fijn voor jonge kinderen en baby’s die het liefst in een stille kamer slapen, zo plaats je klein en geruisloos model gemakkelijk in een kast of wandrek in de babykamer.
Geen lawaai tijdens thuiswerken
Een lawaaierige ventilator op de achtergrond tijdens je Zoom-meeting kan voor jou afleiden, en voor mensen die naar je moeten luisteren kan het echt problematisch zijn. Het is alsof je gaat bellen in een oude auto, en je collega’s moeten veel moeite doen om je te verstaan. Maar ook als je zelf alleen maar hoeft te luisteren, of bijvoorbeeld online lessen volgt, kan gebrom op de achtergrond erg onhandig zijn.
Zuiniger en goedkoper dan een airco
In tegenstelling tot een airco verbruikt een ventilator nauwelijks energie (gemiddeld 25 Watt, tegenover al snel 1000 Watt voor een airco). Dat is dus zuiniger, milieuvriendelijker, en vooral fors goedkoper. Tegelijk zal het je verbazen hoe veel een ventilator je kan afkoelen. Als je echt afkoeling nodig hebt tijdens een hittegolf kan je ook nog een vochtige doek in je nek leggen (of over je voeten heen tijdens het slapen).
Samen met de luchtstroom koel je dan net zoveel af als die dure, energieverslindende airco. En een stille airco maakt net zoveel geluid als de lawaaiigste ventilatoren.
Altijd handig: zonder afleiding in de zomer televisie kijken zonder dat je last hebt van vervelend geluid, ook als je ’s avonds in de slaapkamer nog even wil Netflixen. Een ventilator die weinig geluid produceert zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt, maar deze je niet in de weg zit om van je favoriete media te genieten.
Veelgestelde vragen over stille ventilators
Wanneer is een ventilator echt stil?
Een ventilator is eigenlijk altijd stiller dan een airco, en maakt meestal dus weinig geluid. Een ventilator die echt als stil gezien wordt, mag niet boven de 50-55 decibel komen op de hardste stand (die je zelden gebruikt in de praktijk). In deze lijst richten we ons meer op rond de 30-40 decibel, qua geluidsniveau vergelijkbaar met iemand die iets zwaarder ademhaalt. Maar veel van de bovenstaande stille ventilator hebben een geluidsniveau van zo’n 20 decibel, en op de lagere standen die je meestal ’s nachts gebruikt, wordt dat nog minder.
Wat is het verschil tussen een statiefventilator, een plafondventilator, en een torenventilator?
De verschillende soorten ventilatoren zijn vooral anders in de manier waarop je deze kan verplaatsen of bevestigen, maar daar zitten ook verschillende andere voordelen en nadelen aan. Een plafondventilator maakt je bijvoorbeeld altijd vast aan het plafond, en dat is dus een klus om deze te verplaatsen. Het voordeel is dat ze meestal meer lucht verplaatsen (grotere bladen) en tegelijk aanzienlijk stiller zijn dan staande ventilatoren.
Dit is dus ideaal voor (warme) slaapkamers. Een statiefventilator is een staande ventilator op een standaard (vaak inschuifbaar), waardoor deze makkelijk te verplaatsen zijn. Zo kan je één ventilator op verschillende plekken gebruiken (de bovenstaande Duux Whisper Ultimate heeft zelfs een accu, die kan je overal mee naartoe nemen), wat vooral handig is als je slechts op enkele dagen per jaar verkoeling nodig hebt.
Een torenventilator is ook een staande ventilator, maar dan met een toren in plaats van één hoofdventilator. Hierdoor krijg je een meer verticale luchtstroom, en is een torenventilator vaak veel smaller. Handig als je weinig ruimte hebt dus. Het nadeel is dat ze vaak aanzienlijk minder stil en wel veel duurder zijn, en gemiddeld ook minder robuust. Een statiefventilator is dus in de meeste gevallen een mooi compromis tussen alle voordelen.