Zo kies je een goed babybedje
- Kies voor een babybedje met een verstelbare bodem in de hoogte
- Kies voor een ledikant met een houten lattenbodem voor de beste ventilatie
- Kies voor spijlen die 4.5 tot 6.5 cm uit elkaar staan om klem zitten te voorkomen
- Kies voor een meegroeibed als je het bed langer wil gebruiken
- Belangrijk: kies altijd voor een babybedje dat aan de veiligheidsnormen voldoet
Top 10 beste babybedjes
Dit schattige ledikant van Bopita heeft neutrale kleuren waarbij wit en beuken wordt gecombineerd. Het geeft een zachte uitstraling en een sfeervol design. Het babybedje is 60cm bij 120cm en de lattenbodem is in twee hoogtes in te stellen. Er zijn nog meer meubels in dezelfde serie van Bopita te verkrijgen om een geheel te creƫren in de babykamer. Hou er rekening mee dat er geen matras wordt meegeleverd, deze moet dus apart worden aangeschaft.
Dit sprookjesachtige babybedje van Bopita is aan het hoofd- en voeteneinde voorzien van een sierlijke vorm. Het doet bijna aan als een prinsessenbed. In combinatie met de ronde pootjes is het een prachtig geheel. De maat van dit ledikant is 60cm bij 120cm en de hoogte van de lattenbodem is verstelbaar in twee standen. Er wordt geen matras meegeleverd.
Het Bopita ‘My First House’ ledikant heeft het geraamte van een dak op het ledikant dat het een schattig aanzicht geeft. Het babybedje is in drie kleuren verkrijgbaar, namelijk wit, beuken en zwart en heeft de afmetingen van 60cm bij 120cm. Er wordt geen matras meegeleverd. De lattenbodem is op twee standen in hoogte te verstellen en als je kindje eraan toe is om zonder spijlen te slapen kun je deze aan een zijkant verwijderen om er een instap bed van te maken voor je peuter.
Dit babybed van Grapol is gemaakt van beukenhout. Het is een vrij simpel ledikant, maar kan ideaal zijn wanneer je deze bijvoorbeeld zelf wil schilderen in een kleur die bij de rest van de babykamer past. Het ledikant heeft aan vier zijdes spijlen, waardoor je vanaf alle kanten goed zicht hebt op je kindje. Het bedje is 60cm bij 120cm en je kunt de lattenbodem op twee hoogtes instellen. Er wordt geen matras meegeleverd.
Deze Deens klassieker van Sebra is in een modern jasje gestoken. Het Scandinavische design heeft een bijzondere look en is ook nog eens erg praktisch. Je kunt dit bed namelijk eerst als babybed gebruiken met een verhoogde lattenbodem. Later kun je de lattenbodem verlagen en als je kindje zonder spijlen kan slapen kun je deze van de zijkanten afhalen. Tot slot is het zelfs mogelijk om het bedje uit te schuiven, zodat het langer wordt. Hierdoor kan dit bed tot wel 7 jaar lang met je kindje meegroeien. De afmetingen van het babybed zijn 75cm bij 115cm en het uitgeschoven juniorbed heeft een lengte van 155cm. De matras wordt niet meegeleverd, maar er zijn van Sebra bijpassende matrassen verkrijgbaar.
Dit babybed van Ukkepuk heeft een retro uitstraling met de ronde beuken pootjes en afgeronde hoeken. Doordat alles afgerond is, is het een heel veilig bed, omdat ook als je kindje in de kamer rondkruipt of loopt het zich niet aan het bedje kan bezeren. Het ledikant heeft afmetingen van 60cm bij 120cm en de lattenbodem kun je op twee hoogtes monteren. Er wordt geen matras meegeleverd.
Door de zachte kleur en ronde vormen past dit Vipack Kiddy ledikant perfect in een Scandinavisch of modern interieur. Het babybedje is 60cm breed en 120cm lang en de lattenbodem kun je op drie hoogtes instellen. De matras wordt niet meegeleverd.
Dit babybed van Childhome is iets groter dan de meeste ledikantjes met afmetingen van 70cm breed en 140cm lang. Hierdoor is het uitermate geschikt om ook als peuterbed te gebruiken. Daar heeft Childhome gelukkig over nagedacht, want in eerste instantie kun je de lattenbodem op drie hoogtes instellen en als jouw kindje eenmaal oud genoeg is om zonder spijlen te slapen kun je deze verwijderen. Toch nog een beetje eng om helemaal zonder zijkant te slapen? Dan kun je het uitvalrek plaatsen dat is voorzien van korte spijlen met een opening in het midden om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Er wordt geen matras meegeleverd.
Dit praktische Moltico babybed heeft aan de onderkant een grote lade, zodat je er spulletjes in op kunt bergen. Zo kun je er bijvoorbeeld schoon beddengoed, luiers of andere prulletjes in kwijt. Het ledikant is 60cm bij 120cm en de lattenbodem is verstelbaar in 3 hoogtes. Als je kindje eraan toe is kun je eventueel de drie middelste spijlen verwijderen, zodat in en uit bed stappen makkelijker is. Je kunt er ook voor kiezen alle spijlen te verwijderen. Er wordt geen matras meegeleverd.
Dit praktische babybedje van Kids Collective heeft een handige opberglade aan de onderkant. En aan de bovekant is dit witte ledikant voorzien van het geraamte van een dakje om het een extra knusse uitstraling te geven. De afmetingen zijn 60cm bij 120cm en de lattenbodem is op drie verschillende hoogtes in te stellen. Als je kindje eraan toe is kun je de middelste spijlen verwijderen, waardoor ze makkelijk zelf in en uit bed kunnen komen. Er wordt ook een uitvalrek meegeleverd voor nog een extra tussenstap om helemaal zonder spijlen te slapen. De matras wordt niet meegeleverd.
Waarom kiezen voor een babybedje?
Een ledikant is een fijn bed voor de eerste jaren van je kindje. Het geeft een baby en peuter de ruimte om te bewegen tijdens de slaap, maar ook de veiligheid om niet uit bed te kunnen vallen.
In eerste instantie gebruik je het babybedje met de lattenbodem op de hoogste stand, waardoor je er makkelijk bij kunt. Op het moment dat je kindje kan omrollen of zichzelf kan optrekken gaat de lattenbodem steeds iets verder naar beneden om ervoor te zorgen dat ze niet uit bed kunnen vallen of klimmen.
Waar let je op bij het kopen van een babybedje?
Er zijn enorm veel verschillende ledikantjes te koop. Van verschillende materialen zoals hout of metaal, tot verschillende vormen en zelfs verschillende mogelijkheden als je gaat voor een doorgroeibed. En dan hebben we het nog niet eens over de maten en de kleuren gehad.
Je kunt dus makkelijk verdwalen in je zoektocht naar het perfecte ledikant. Hieronder zetten we een aantal belangrijke punten neer, zodat je hierop kunt letten bij het uitzoeken van een babybedje.
Checklist voor het kopen van een goed ledikant
- Maat: de minimale afmeting van een ledikant is 60 cm bij 120 cm
- Hoogte spijlen: de spijlen moeten minimaal 50 cm hoger zijn dan de matras.
- Bodem: kies voor een verstelbare lattenbodem
- Veiligheid: zorg dat er geen scherpe punten, schroeven of knoppen uitsteken
- Afwerking: zelf verven, breng meerdere dunne lagen aan van verf op waterbasis
- Duurzaamheid: kies voor een meegroeibed om het bedje extra lang te gebruiken
In onderstaande koopgids geven we je een uitgebreider overzicht van de punten waar je op moet letten om je te helpen het beste babybedje te vinden.
Afmetingen
Een ledikant heeft doorgaans de afmetingen van 60cm bij 120cm. Zorg er altijd voor dat de breedte minimaal 55cm is. Er zijn ook grotere ledikanten te koop met afmetingen van 70cm bij 140cm. Dit zijn vaak bedjes die later gebruikt kunnen worden als peuterbedje zonder spijlen.
De ruimte tussen de spijlen moet minimaal 4,5cm zijn en maximaal 6,5cm. Zo zit er voldoende ruimte tussen om te kunnen blijven ademen als je kindje tegen de zijkant aan rolt, maar niet teveel ruimte om tussendoor te kunnen slippen.
Ook voor de hoogte van de spijlen gelden veiligheidsnormen. Deze moeten namelijk minimaal 60cm hoog zijn als je dit vanaf de bedbodem meet. Vanaf de bovenkant van de matras tot aan de bovenkant van de spijlen moet er minimaal 50cm aangehouden worden, alhoewel 55cm vaker wordt geadviseerd.
Als er standaard geen goed babymatras bij het babybedje wordt geleverd moeten er instructies gegeven worden hoe hoog de matras maximaal mag zijn. Voor een overzichte van de beste modellen, lees onze koopgids.
Lattenbodem
Het is erg belangrijk dat de bodem van een babybedje niet doorzakt. Je kunt dus het beste gaan voor een houten bodem en niet voor een spiraalbodem. Een lattenbodem is doorgaans beter dan een geperforeerde plaat, omdat het beter ventileert.
Naast een goede lattenbodem is het natuurlijk ook belangrijk om een goede babymatras aan te schaffen om zo maximaal slaapcomfort te bieden aan je kindje.
Verstelbare bodem
De meeste babybedjes zijn voorzien van een verstelbare lattenbodem. Hierdoor kun je de bodem hoger zetten als je kindje net is geboren. Dan kun je er makkelijker bij en er is nog geen gevaar dat je baby uit bed zal rollen. De afstand tussen het matras en de bovenkant van de spijlen moet minimaal 20cm blijven, alhoewel 30cm vaak wordt aanbevolen.
Na een maand of 5 kan je de bodem iets laten zakken naar de middelste stand en als ze eenmaal zichzelf op kunnen trekken en in bed kunnen gaan staan zet je de bodem naar de laagste stand toe.
Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat het mechanisme om de bodem in hoogte te verstellen zorgvuldig vergrendeld wordt. Bewaar de gebruiksaanwijzing goed om er zeker van te zijn dat je de bodem op de juiste manier in hoogte versteld en het mechanisme op de juiste manier gebruikt.
Materiaal en afwerking
Het materiaal en de afwerking zijn ook belangrijke veiligheidspunten om op te letten. Als je een houten babybedje wil, ga dan voor een harde houtsoort, zoals beuken. Zo voorkom je dat er splinters ontstaan als je kindje erop gaat sabbelen. Uiteraard mogen er geen uitsteeksels als punten, schroeven of knoppen aan het ledikant zitten en ook loslatende verf kun je beter vermijden.
Als je het bedje zelf wil schilderen kies dan voor een verf op waterbasis en schilder een aantal dunne lagen over elkaar heen. Dit laat minder snel los en is beter bestand tegen sabbelen en bijten.
Doorgroeibedden
Tot slot zijn er ook doorgroei babybedden verkrijgbaar. Dit zijn bedjes die uit een soort bouwpakket bestaan. In eerste instantie kun je zo’n bed als ledikant gebruiken, maar later kun je ze uitbouwen tot peuter en zelfs kleuterbed. Vaak zijn ze in aanschaf wat duurder, maar ze gaan natuurlijk wel een aantal jaren langer mee. Ook kan je kiezen voor een co-sleeper.
Veelgestelde vragen over babybedjes
Hoe oud moet een baby zijn om in een ledikant te kunnen slapen?
Veel ouders kiezen ervoor om hun pasgeboren kindje eerst in een wiegje of co-sleeper bij hun op de kamer te leggen. Deze zijn iets kleiner en geven meer geborgenheid. Maar dit hoeft absoluut niet. Een baby kan eigenlijk direct in een babybedje op zijn of haar eigen kamer slapen. Met een rustgevend baby nachtlampje kan de baby met een gerust hart slapen.
Wanneer moet de bodem van het ledikant omlaag?
Een babybedje heeft vaak drie standen. Je begint met de bodem op de hoogste stand, zodat je er zelf makkelijk bij kunt. Zodra je baby zichzelf kan omrollen is het tijd om de bodem een standje lager te zetten, om te voorkomen dat je baby uit bed kan rollen. De laagste stand gebruik je wanneer je kindje zichzelf kan optrekken en dus in bed kan gaan zitten of staan.
Wat zijn de afmetingen van een babybedje?
De standaardmaat van een babybedje is 120cm bij 60cm. Je kunt echter ook kiezen voor een bedje van 140cm bij 70cm, zodat deze net iets langer mee gaat.
De ruimte tussen de spijlen moet tussen de 4,5cm en 6,5cm zijn om te voorkomen dat je kindje klem kan komen te zitten met handjes, voetjes of het hoofd.
Wat is een meegroeibed?
Een meegroeibed is een ledikant dat later omgebouwd kan worden tot een peuterbed. Waar je een babybedje normaal gesproken kunt gebruiken tot je kindje zo’n 2,5 jaar oud is, kun je een meegroeibed soms wel tot 6-jarige leeftijd gebruiken.