Zo kies je een goede ventilator
- Kies een stille ventilator met een geluidsniveau tussen de 40 tot 50 dB
- Kies voor de slaapkamer altijd een model met minimaal drie snelheidsstanden
- Kies een stille ventilator met energielabel A of beter voor lage energiekosten
- Kies een draaiend model met een oscillatiehoek van minimaal 80 graden
- Kies een ventilator met een timerfunctie om deze automatisch uit te schakelen
- Kies een model met nachtmodus of slaapstand – ideaal voor de slaapkamer
Top 10 beste stille ventilatoren
De Solis Easy Breezy is onze keuze voor de beste koop stille ventilatoren. Het apparaat heeft een ingebouwde stoffilter waardoor deze geen stof terug de kamer in blaast. Dit houdt in dat deze ventilator ook geschikt is voor mensen met astmatische klachten. Daarnaast heeft de Solis ventilator een ingebouwde thermometer waardoor je altijd kunt zien wat de huidige temperatuur in huis is. Zo kun je gericht anticiperen op de temperatuur. De ventilator heeft 3 standen, een timer, is zelfdraaiend en heeft bovendien een geluidsniveau van 44 dB.
De beste stille ventilator uit deze lijst is de Duux Whisper Flex Ultimate, met 13 dB. Dankzij de dubbele ventilatorbladen heeft deze ventilator een bereik van ongeveer 17 meter. Hierdoor is deze, naast de slaapkamer, ook geschikt voor de woonkamer. Met 30 snelheden zit er voor iedereen een goede stand tussen. Wanneer je er niet helemaal uitkomt welke snelheid het beste past kun je ook de automodus aanzetten. De windsnelheid past zich dan automatisch aan aan de temperatuur in de ruimte. En dit alles windstil.
De Fuave TV7010 is een torenventilator van ongeveer 90cm hoog met een draaicirkel van ongeveer 90 °. Het voordeel van een torenventilator is dat de lucht vanaf meerdere hoogtes wordt geblazen, in plaats van één hoogte zoals een klassieke ventilator. Je kunt deze ventilator bedienen met een afstandsbediening waardoor je ’s nachts niet je bed uit hoeft te gaan wanneer het erg warm is. Overdag lees je op het scherm gemakkelijk de ingestelde waardes af. Klimaatbeheersing in huis was nog nooit zo gemakkelijk. Als bijkomend voordeel heeft deze torenventilator ook een ionisatiefunctie. Hierdoor wordt de lucht in je slaapkamer ook nog eens geluidloos gezuiverd. Ten slotte, deze ventilator van Fuave heeft een geluidsniveau van ongeveer 48 dB.
De Honeywell HT900E is de meest budgetvriendelijke ventilator in deze lijst. Maar dat betekent niet dat je een mindere kwaliteit krijgt voor minder geld. De Honeywell ventilator is erg geluidsarm (40 dB) en heeft een vermogen van 40 watt. Daarnaast heeft deze ventilator 3 verschillende snelheden en maakt het gebruik van een geavanceerde technologie om op een stille en rustige manier de omgeving te verkoelen. Ook is de kop draaibaar tot een hoek van ongeveer 90°, en in combinatie met het lichte gewicht kun je deze ventilator overal neerzetten en gebruiken.
De Bestron DFA30 geeft makkelijk en snel verkoeling wanneer jij dat wilt. Vloerventilatoren zijn namelijk uiterst geschikt voor grotere ruimtes omdat ze krachtiger zijn dan andere ventilatorsoorten. Bovendien is deze vloerventilator kantelbaar is. Hierdoor kun je dus de luchtstroom de kant opsturen die jij wilt. De Bestron ventilator heeft een stoer metalen onderstel en staat op deze manier stevig op de grond. Verder heeft het apparaat drie grote ventilatorbladen en kunnen deze op drie verschillende snelheden draaien. De Bestron DFA30 is iets minder stil (62 dB) dan de andere ventilatoren in deze lijst, maar vergeleken met andere vloerventilatoren juist weer erg stil. Kortom, de ideale ventilator voor grote ruimtes.
Deze plafondventilator van Eglo is een plafondventilator die je, zoals de naam al zegt, aan het plafond hangt. Het voordeel van een plafondventilator is dat deze zorgt voor een betere warmteverdeling. Warme lucht wordt naar beneden gedrukt terwijl koele lucht omhoog wordt gezogen. Door de ventilator de andere kant op te draaien draait dit proces om, koele lucht komt dan naar beneden terwijl warme lucht omhoog wordt gezogen. Daarnaast kun je de ventilator makkelijk bedienen door middel van de meegeleverde afstandsbediening. En dankzij de ingebouwde timer kun je de ventilator instellen zoals jij wilt en stopt deze met blazen na een bepaalde tijd. Ten slotte is deze ventilator ook nog eens stil met een geluidsniveau van 39,7 dB.
De Duux Whisper Flex Smart is naast een hele stille ventilator (13 dB) ook nog eens een makkelijk bedienbare ventilator. Je hoeft de ventilator namelijk niet eens vlakbij een stopcontact te zetten omdat deze werkt op een accu. En daarnaast kun je deze slimme ventilator ook bedienen via je mobiele telefoon, afstandsbediening of op het apparaat zelf. Super easy! Verder heeft de Duux ventilator 26 standen en is deze ook verstelbaar in hoogte, van 51 tot 88 centimeter. Je kunt de Duux Whisper Flex Smart dus neerzetten waar je maar wilt.
Deze kleine, compact ventilator van Ninzer is ideaal wanneer je heel weinig ruimte in je slaapkamer hebt, maar toch graag een ventilator wilt hebben. Ook is deze ventilator makkelijk mee te nemen op reis en kun je het overal aansluiten op een USB-poort van een laptop, powerbank of computer. Het fijne aan deze kleine ventilator is dat deze nog best krachtig is en dus zorgt voor lekker veel verkoeling. Ook is de kop kantelbaar en kan deze ventilator van Ninzer dus elke richting op blazen. Bovendien is deze compact ventilator ook heel stil met een geluidsniveau van 26 dB.
Deze kleine, compact vierkante doos is de meest luxe ventilator uit deze lijst. De ventilator beschikt namelijk over vele functies die erg handig zijn. Zo bedien je de aircooler via het touchscreen, de app of de spraak assistent. Je voorziet deze ventilator van stroom door deze aan te sluiten op een powerbank, laptop of gewoon het stopcontact. Door deze mogelijkheden en de compactheid van de ventilator kun je deze overal neerzetten en mee naar toe nemen. En extra leuk, deze ventilator heeft ingebouwde LED lampjes en deze kun je zelf aanpassen naar je favoriete kleur. En met een geluidsniveau van 40 dB is het apparaat ook nog eens lekker stil.
De beste tafelventilator uit deze lijst is volgens ons de Rowenta Turbo Silence Extreme Plus VU2730. Met 4 snelheden waar je uit kan kiezen en een draaicirkel van 120 ° kun je met dit apparaat alle kanten op. En door het compacte formaat en lichte gewicht verplaats je deze ventilator makkelijk naar een andere kamer. Wat helemaal fijn is, de Rowenta ventilator is al super stil met een geluidsniveau van 40 dB, maar wanneer je gaat slapen kun je de ventilator op ”stil” zetten. Zo is de Rowenta ventilator nog stiller en kun je gerust gaan slapen.
Waar let je op bij het kopen van een ventilator?
Voordat je een ventilator gaat aanschaffen voor in de slaapkamer is het goed om te weten waar je op moet letten. Een ventilator heeft namelijk veel andere functies dan enkel een ruimte verkoelen. Hieronder zetten we een aantal punten op een rij zodat je goed kan bekijken wat voor jouw belangrijk is. Dit maakt het een stuk makkelijker om de juiste ventilator voor jouw slaapkamer te kiezen. Lees ook onze algemene gids over ventilatoren voor meer informatie.
We beginnen hier met de verschillende soorten ventilatoren die we aanraden voor gebruik in de slaapkamer, gevolgd door de belangrijkste functies waar je op moet letten.
Welke soorten ventilatoren zijn er?
Hieronder bespreekt de expert de verschillende soorten ventilatoren, zoals statiefventilatoren, torenventilatoren, tafelventilatoren, vloerventilatoren en plafondventilatoren. Elk type heeft zijn eigen voordelen en situaties waarin ze het beste tot hun recht komen. Als je op zoek bent naar een ventilator met een laag geluidsniveau voor in de slaapkamer, is een torenventilator waarschijnlijk de beste keuze voor een stille oplossing.
Statiefventilator
Een statiefventilator is een goede keuze wanneer verplaatsbaarheid vereist is. Deze ventilator heeft vaak een instelbare hoogte en kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende ruimtes in huis. De voordelen zijn de draagbaarheid, instelbare hoogte, en oscillatie. Statiefventilatoren worden aangeraden voor gebruik in woonkamers, slaapkamers, en kantoren. Ze zijn meestal niet zo stil als torenventilatoren.
Torenventilator
Een torenventilator is een goede keuze voor wie op zoek is naar een stijlvol ontwerp met een efficiënte luchtstroom. Torenventilatoren zijn geschikt voor kleine tot middelgrote ruimtes en worden vaak gebruikt in woonkamers, slaapkamers en kantoren. De voordelen zijn het slanke ontwerp, oscillatie en vaak een ingebouwde timer. Het geluidsniveau is meestal lager dan bij andere ventilatoren, ideal voor de slaapkamer.
Tafelventilator
Een tafelventilator is geschikt voor situaties waarin een compacte en draagbare ventilator nodig is. Ze zijn ideaal voor gebruik op bureaus, nachtkastjes of keukentafels. De voordelen zijn de compactheid, draagbaarheid en de gerichte luchtstroom. Tafelventilatoren worden aangeraden voor persoonlijk gebruik in kleinere ruimtes. Het geluidsniveau kan variëren, maar ze zijn doorgaans stiller dan statiefventilatoren en vloerventilatoren.
Vloerventilator
Een vloerventilator is een goede keuze voor situaties waarin een krachtige luchtstroom nodig is. Deze ventilatoren zijn geschikt voor grotere ruimtes. De voordelen zijn de krachtige luchtstroom, robuuste constructie en stabiliteit. Vloerventilatoren worden aangeraden wanneer een hoog koelvermogen noodzakelijk is. Het geluidsniveau is hoger dan andere soorten ventilatoren vanwege de krachtige luchtstroom.
Plafondventilator
Een plafondventilator is een uitstekende keuze voor situaties waarin een permanente en gelijkmatige luchtverdeling gewenst is. Plafondventilatoren zijn geschikt voor grote ruimtes, zoals de slaapkamer. De voordelen zijn de gelijkmatige luchtverdeling, energie-efficiëntie en het decoratieve aspect. Plafondventilatoren worden aangeraden voor ruimtes met een hoog plafond. Bekijk ook onze beste plafondventilatoren.
Extra functionaliteiten voor een stille ventilator
Veel ventilatoren hebben vaak extra functies naast het verplaatsen van lucht, bijvoorbeeld een ionisatiefunctie of verwarmingsfuncties. Een ionisatiefunctie zorgt ervoor dat er een elektrische lading wordt aangebracht over stofdeeltjes die in de kamer rondzweven. Deze stofdeeltjes worden hierdoor zwaarden en vallen daardoor op de grond. Hierdoor wordt de lucht in de ruimte van betere kwaliteit.
En een verwarmingsfunctie doet precies wat je verwacht, het verwarmt de ruimte. Ideaal wanneer je geen verwarming in je slaapkamer hebt of wanneer je centrale verwarming hebt maar ’s nachts niet het hele huis wilt opwarmen.
Timer en veiligheid
Je wilt natuurlijk de ventilator op de best mogelijk manier gebruiken in huis. Daarom is het goed om na te denken over de manieren van beveiliging, bijvoorbeeld door een timer. Met een ingebouwde timer schakelt het apparaat zich na de ingestelde tijd van zelf uit. Je hoeft er daardoor zelf niet meer over na te denken.
Verder is het fijn als ventilatoren een gril hebben om kinderhandjes en huisdierenpootjes te beschermen tegen de draaiende bladen van de ventilator. Alle ventilatoren in deze lijst hebben daarom ook een gril.
Vermogen en geluidsniveau
Een slaapkamer is vaak niet super groot waardoor je geen super krachtige ventilator nodig hebt om de ruimte te verkoelen. Kijk dus vooral naar het vermogen (Watt) en het BTU van een ventilator. Hoe hoger het aantal Watt, hoe harder de ventilator kan blazen en hoe hoger het BTU, hoe groter de ruimte is die de ventilator kan verkoelen. Vaak geldt ook dat hoe hoger het vermogen is, hoe minder stil het apparaat wordt.
Plaatsing van de ventilator
Bepaal voor aanschaf waar je de ventilator wilt gaan plaatsen. Niet elke ventilator is namelijk makkelijk te verplaatsen omdat deze te zwaar zijn of zonder wieltjes komen. Ook is het goed om van te voren te bepalen wat de beste plek is voor verkoeling. Wanneer je de ventilator direct op je zet is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid. Je kan dan wakker worden met veel spierpijn. Je wilt dus dat de ventilator een lucht circulatie creëert in de kamer. Op deze manier komt de lucht langs je huid waardoor deze beter wordt afgekoeld en je het dus minder warm krijgt.
Waarom kiezen voor een stille ventilator?
- Betere nachtrust: Een stille ventilator zorgt voor minder geluidsoverlast, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen en ononderbroken kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn.
- Comfort: Een stille ventilator zorgt voor een comfortabele slaapomgeving door de luchtstroom te verbeteren zonder storend lawaai. Dit helpt om een aangename temperatuur in de slaapkamer te handhaven, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.
- Minder stress: Constante geluiden, zoals het zoemen van een luide ventilator, kunnen onbewust bijdragen aan stress en onrust. Een stille ventilator helpt bij het creëren van een rustigere en meer ontspannen sfeer in de slaapkamer, wat kan leiden tot een vermindering van stress en een betere gemoedstoestand.
- Energiebesparing: Stille ventilatoren zijn vaak efficiënter in energieverbruik, wat kan resulteren in een lagere energierekening. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.
- Geschikt voor lichte slapers: Mensen die licht slapen of gevoelig zijn voor geluiden, zullen baat hebben bij een stille ventilator in de slaapkamer. Het vermindert de kans op plotseling ontwaken door geluiden en zorgt voor een betere slaapervaring.
Bediening van de ventilator
In de slaapkamer wordt meestal een ventilator met een afstandsbediening of smart home-integratie aanbevolen. Beide opties bieden gemak en comfort, omdat je de ventilator vanuit bed kunt bedienen zonder op te hoeven staan. Veel ventilatoren beschikken daarnaast over meerdere bedieningsmogelijkheden, zoals ingebouwde draai- of drukknoppen en de mogelijkheid om deze ook met een afstandsbediening of via je stem te bedienen.
Drukknoppen
Drukknoppen zijn een eenvoudige en gebruiksvriendelijke bedieningsoptie die direct op de ventilator zijn geplaatst. Met deze knoppen kun je de snelheid van de ventilator instellen en, indien van toepassing, andere functies zoals oscillatie of timer activeren. Hoewel drukknoppen gemakkelijk te gebruiken zijn, moet je mogelijk uit bed stappen om de instellingen te wijzigen, wat minder comfortabel kan zijn.
Draaiknoppen
Draaiknoppen zijn een andere vorm van handmatige bediening die direct op de ventilator is geplaatst. Door aan de knop te draaien, kun je de snelheid van de ventilator aanpassen en andere functies regelen. Net als bij drukknoppen, moet je wellicht opstaan om de instellingen te wijzigen, wat in een slaapkamersituatie minder wenselijk kan zijn.
Afstandsbediening
Met de afstandsbediening kun je de ventilator op afstand bedienen zonder uit bed te hoeven stappen. Dit is vooral handig als je ’s nachts de instellingen wilt aanpassen zonder je slaap te onderbreken. Afstandsbedieningen bieden meestal dezelfde bedieningsopties als drukknoppen en draaiknoppen, zoals snelheidsaanpassingen, timerinstellingen en oscillatiefuncties.
Smarthome bediening
Ventilatoren met smart home-integratie kunnen worden bediend via een app op je smartphone of voice assistant, zoals Google Home of Amazon Alexa. Deze optie biedt een hoge mate van gebruiksgemak en personalisatie. Je kunt bijvoorbeeld vooraf ingestelde schema’s maken, de ventilator op afstand bedienen of het apparaat integreren met andere slimme apparaten in huis. Het is dan ook best wel fijn om te kunnen zeggen: “Hey, Siri, kan je de ventilator wat stiller maken en in de nachtmodus zetten?“
Ventilator of airco, wat is stiller en beter?
Eerlijk gezegd ligt het er maar net aan waar je zelf naar op zoek bent. Een airco haalt vaak de warmte uit de binnenlucht en pompt dit naar buiten waardoor de ruimte afkoelt. Maar een ventilator zorgt voor een briesje in de slaapkamer waardoor je lichaam beter kan afkoelen.
Het wordt bij beide apparaten afgeraden om deze direct op je lichaam te richten. Het is beter om deze in de ruimte te richten waar je slaapt.
Veelgestelde vragen
Hoeveel dB is een stille ventilator?
Ventilatoren die een geluidsniveau van 50 dB of minder hebben, worden gezien als stille ventilatoren. Dit is beperkt geluid en klinkt ongeveer net zo hard als je koelkast die aanslaat of een langsrijdende auto. Met dit geluidsniveau kun je dus prima slapen.
Kun je een ventilator de hele nacht aan laten staan?
Ja, maar er zijn wel een aantal adviezen die hierbij komen kijken. Zorg ervoor dat de ventilator niet direct op je lichaam gericht staat, ook als het binnen bloedheet is. Wanneer je gaat slapen met de ventilator op je gericht kun je wakker worden met flinke spierpijn, droge ogen en een droge huid. Dit is makkelijk te voorkomen door de ventilator de ruimte in te laten blazen. Bovendien creëer je hierdoor een goede luchtcirculatie die ervoor zorgt dat je lichaam op een goede manier afkoelt.
Kun je ziek worden van een ventilator?
Het antwoord hierop is ja en nee. Wanneer je de ventilator direct op je lichaam richt wanneer je gaat slapen kun je wakker worden met flinke spierpijn, droge ogen en een droge huid. Wanneer je de ventilator de ruimte in laat blazen zal je hier geen last van krijgen. Wel kun je door het creëren van luchtcirculatie stof omhoog blazen waar je misschien last van kan krijgen. Dit is de reden waarom er ook ventilatoren zijn die de lucht reinigen.