Zo kies je een goede kinderwekker
- Kies voor een kinderwekker met lichtje om deze ook als nachtlampje te gebruiken.
- Kies voor een wekker met analoge klok om je kindje te leren klokkijken
- Kies voor een wekker op netstroom en batterijen om altijd van stroom voorzien te zijn
- Kies voor een slaaptrainer als je je kindje een beter slaapritme aan wil leren
- Kies voor een kinderwekker met een leuke uitstraling, zodat het leuk is om te gebruiken
Top 9 beste kinderwekkers
Met deze kinderwekker van BigBen kun je een alarm instellen en wakker worden met dierengeluiden, zoals een kat, hond of bubbels. Je kunt het frontje van de wekker naar het geluid aanpassen, door te kiezen voor de afbeelding met de dolfijn, de leuke hond of het schattige katje.
Op de display wordt de tijd digitaal weergegeven. Je kunt het scherm dimmen, zodat het licht ’s nachts niet te fel is. De wekker werkt op stroom, maar je kunt er ook back-up batterijen in doen voor als de stroom uitvalt.
Fiorire heeft deze schattige kinderwekker in de vorm van een vierkante dino ontwikkelt. De wekker geeft de tijd digitaal weer in 12 of 24-uurs tijdsaanduiding en kan ook als nachtlampje worden gebruikt.
Een uur voordat het tijd is om wakker te worden licht de dino steeds feller op. Je kunt er ook voor kiezen het licht steeds verder te laten dimmen om je kindje in slaap te laten vallen.
Tot slot bevat deze wekker ook een thermometer, waardoor je de temperatuur in de kinderkamer eenvoudig kunt monitoren.
De Riffaa kinderwekker is niet meer en niet minder dan een analoge klok met een alarmfunctie. De klok komt echter in vele verschillende designs, waardoor er altijd wel een in de kinderkamer past.
Ondanks dat de wekker een secondewijzer heeft, maakt de klok geen tikkend geluid. Je kindje kan dus in alle rust slapen. De wekker werkt op batterijen.
De Flow Amsterdam Apollo is een slaaptrainer in de vorm van een raket. Er is een kleine digitale klok in verwerkt en verder werkt deze kinderwekker volledig met kleuren. Als het bijna bedtijd is kleurt de raket oranje en wanneer het tijd is om te slapen gaat het lampje uit.
In de ochtend kleurt het lampje weer oranje wanneer het bijna tijd is om op te staan. Zodra het zover is kleurt de raket groen. Dan weet je kindje dus dat hij of zij uit bed mag komen.
Je kunt de raket ook gebruiken als nachtlampje en ervoor kiezen om deze de hele nacht aan te laten staan of na een bepaalde periode automatisch uit te schakelen. Optioneel kun je een muziekje af laten spelen wanneer het tijd is om op te staan.
Deze BigBen wekker in de vorm van een kubus komt in verschillende leuke designs. Kies voor een jungle of fantasy-thema, om de wekker helemaal in de kinderkamer te laten passen.
Op het scherm wordt de tijd, dag, datum en seconden weergegeven. De tijd is digitaal, maar om de tijd loopt een ring die iedere seconden meebeweegt. De intensiteit van het display kan overigens worden ingesteld.
Tot slot zit er een projector op deze wekker die de tijd op de muur of het plafond projecteert. Je kunt naar wens het licht dimmen en de projectie scherp stellen.
Ayesleep is een digitale kinderwekker met een sterrenhemel projectie. Je kunt in zes verschillende kleuren allerlei sterren op het plafond en de muur laten verschijnen. Dit is wel een heel leuk nachtlampje om mee in slaap te vallen.
De tijdsweergave is digitaal en op het scherm kun je ook de dag, datum en de temperatuur aflezen. Er zitten ook 11 muziekjes op de wekker, waarmee je kindje heerlijk in slaap kan vallen of wakker kan worden.
De Ever Link wake-up light kan zowel voor volwassenen als voor kinderen worden gebruikt. Als het tijd is om te slapen wordt de zonsondergang gesimuleerd met behulp van een oranje licht, je kunt er daarbij voor kiezen om white noise op de achtergrond af te spelen om nog verder tot rust te komen.
Wanneer het bijna tijd is om op te staan wordt de zonsopgang gesimuleerd met een wit/geel licht. Hierbij kun je voor 8 verschillende wekgeluiden of voor de radio kiezen.
Je kunt de wekker ook gebruiken als nachtlampje in 7 verschillende kleuren en verschillende standen voor de felheid. Het is daarnaast een goedkoper alternatief op de Philips wake-up lights, die een stuk hoger geprijsd zijn.
Zazu is een bekend merk als het gaat om accessoires in de kinderkamer en zo hebben ze ook een uitgebreide kinderwekker ontwikkelt in de vorm van Sam het schaap. Deze slaaptrainer laat jouw kindje op verschillende manieren zien of het tijd is om te slapen of om op te staan.
Ten eerste maakt Zazu Sam gebruik van kleur, zo kleurt de klok blauw als het bedtijd is. Als het bijna tijd is om op te staan kleurt de klok groen en als het eenmaal zo ver is kleurt de klok wit. Daarnaast sluiten de ogen van Sam als het bedtijd is en openen ze als het tijd is om op te staan. Tot slot staan er 12 sterren in de klok die de laatste 30 minuten een voor een verdwijnen. Zo kan jouw kindje in de gaten houden hoe lang het nog duurt voordat hij of zij op mag staan.
De wekker is zowel voorzien van een wekker als een timer, hierdoor kun je de wekker ook af laten gaan na bijvoorbeeld 120 minuten, dat ideaal is voor een middagdutje. Sam kan ook dienen als nachtlampje die je de hele nacht aan kunt laten staan of na een bepaalde periode automatisch uitschakelt. Je kunt er zowel voor kiezen om de kinderwekker op batterijen of op stroom te laten werken.
Waarom kiezen voor een kinderwekker?
Een kinderwekker helpt je kinderen om besef van tijd te krijgen. In eerste instantie kunnen ze leren klokkijken en later kunnen ze zelf hun wekker zetten om naar school te gaan.
Wekkers voor kinderen helpen om een goed slaapschema te volgen. Ze ontwikkelen verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid bij kinderen en tieners, die zichzelf kunnen wekken en zich op eigen houtje kunnen klaarmaken. Zeker als je jonge kinderen hebt die bij het krieken van de dag opstaan, kan een wekker hen leren in bed te blijven tot het tijd is om aan de dag te beginnen.
Deze speciale wekkers voor kids zijn er in veel maten en uitvoeringen. Zo kun je voor een wekker kiezen in het thema van dieren, de ruimte, een bepaalde kleur of van het favoriete tv-figuur van je kind.
Waar let je op bij het kopen van een kinderwekker?
Kinderwekkers zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en maten. De een heeft meer functionaliteiten dan de ander. Hieronder geven we aan op welke punten je kunt letten bij het aanschaffen van een slaaptrainer, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Tijdweergave
Kinderwekkers kunnen zowel analoog of digitaal zijn. Er zijn zelfs wekkers die beide tijdsaanduidingen geven.
Een kinderwekker met analoge klok heeft als voordeel dat je kinderen een voorsprong kunt geven met het leren klokkijken op school. De wijzers geven voor kinderen vaak een beter beeld van tijd dan de cijfers van een digitale klok.
Een kinderwekker met digitale klok heeft echter als voordeel dat je kinderen gewend maakt aan getallen. Een drie die in een vier veranderd helpt later bij het begrijpen van rekenen. Ook een digitale klok heeft dus voordelen.
Stroomvoorziening
Een wekker voor kinderen, baby’s en peuters kan voorzien zijn van een kabel die je kunt inpluggen in het stopcontact of werken op batterijen. Als er een stopcontact in de buurt zit, dan is dit de eenvoudigste optie en onze aanrader. Je weet dan zeker dat de wekker altijd van stroom voorzien wordt.
Kinderwekkers op batterijen hebben als voordeel dat je ze eenvoudig kunt verplaatsen of mee kunt nemen als ze bijvoorbeeld een nachtje bij opa en oma gaan slapen. Je hoeft de wekker dan niet opnieuw in te stellen.
Er zijn ook wekkers die zowel op stroom als batterijen functioneren. Extra handig, want als de stroom uitvalt of je de wekker wil verplaatsen, hoef je deze dus niet helemaal opnieuw in te stellen.
Grootte van de klok
Het formaat van de klok is belangrijk voor je kindje. Een te kleine klok kan er namelijk voor zogen dat klokkijken moeilijker is.
Houd ook rekening met het formaat van de wekker zelf. Je kunt het beste van tevoren bepalen waar je de wekker neer wilt zetten, zodat je zeker weet dat het past.
Uitstraling
De uitstraling doet een hoop voor jouw kindje. Als ze gek zijn van sterren en de ruimte is het wel zo leuk om met een kinderwekker in de vorm van een raket aan de slag te gaan. En als ze gek zijn van dieren, kun je een wekker voor kids en peuters aanschaffen in de vorm van een schaap, hond of dolfijn. Het is namelijk belangrijk dat je kindje ook daadwerkelijk geïnteresseerd is in de wekker om deze zo goed mogelijk te kunnen gebruik (en van leren).
Alarm
Hoewel een alarm geen prioriteit zal hebben op een kinderwekker, is het vaak wel aanwezig. Je kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf hun wekker zetten om op te staan voor school en leren zo op deze manier zelfstandig op te staan.
Sommige wekkers zijn voorzien van een leuke wektune, zoals dieren- of natuurgeluiden. Als je kindje heftige tonen niet fijn vindt, dan raden we aan om een kinderwekker te kiezen met wart zachtere tonen.
Nachtlampje
Slaapt jouw kindje graag met een klein lampje aan? Dan is een wekker voor kinderen met een ingebouwd baby nachtlampje ideaal. Let er wel op dat het lampje niet te fel is en het liefste een rustgevende kleur heeft, zoals rood. Zo voorkom je dat het licht een slechte invloed heeft op de slaapprestaties van je kindje.
Overige opties
Naast bovenstaande punten zijn er nog enkele extra opties waar een kinderwekker van voorzien kan zijn, zoals:
- Projectie op het plafond. Enkele kinderwekkers zijn voorzien van een projector, die de klok op de muur of het plafond schijnt. Zo kan je kindje de tijd ook ergens anders zien dan op de wekker zelf.
- Kinderwekker met smartphone app. Sommige wekkers kun je instellen via een app. Zo kun je vanaf afstand het lampje in- of uitschakelen of het alarm instellen.
- Kinderwekker met slaaptrainer. Sommige wekkers voor kinderen zijn speciaal ontworpen om te helpen een beter slaapritme aan te leren. Met behulp van geluiden en visualisaties leert jouw kindje wanneer het nog niet of al wel uit bed mag komen.
Veelgestelde vragen over kinderwekkers
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren klokkijken?
Kinderen leren klokkijken doorgaans vanaf een jaar of 6. Voor die tijd kun je ze echter al wel een besef van tijd bijbrengen.
Wat is het verschil tussen een slaaptrainer en een kinderwekker?
Een slaaptrainer is eigenlijk een kinderwekker met een aantal extra opties. Slaaptrainers zijn ervoor bedoeld om je kindje een beter slaapritme aan te leren. Zo laat een slaaptrainer met behulp van kleuren, symbolen en geluiden jouw kindje weten of het al tijd is om uit bed te komen of nog niet.
Vanaf welke leeftijd kun je een kinderwekker gebruiken?
Dit is afhankelijk van hoe je de wekker gebruikt. Een wekker voor kinderen met een nachtlampje is multifunctioneel en kun je al van kleins af aan in de kinderkamer zetten. Een slaaptrainer kun je vanaf een jaar of 2 gaan gebruiken en een wekker vanaf het moment dat je kinderen leren klokkijken.