Zo kies je het beste voedingskussen
- Kies het soort voedingskussen dat bij je past – van klein tot extra groot
- Kies voor een vulling van o.a. polystyreen, polyester, microparels of memory foam
- Kies voor model met een hoes die je eenvoudig kan reinigen in de wasmachine
- Handig: kies een voedingskussen dat je o.a. voor slaap & reizen kan gebruiken
Top 10 beste voedingskussens
Het voedingskussen van Snoozz is lekker zacht, flexibel een geeft de perfecte ondersteuning. De vulling is gemaakt van extra kleine EPS microbolletjes. Dit voel je eigenlijk niet. Dit materiaal zorgt ervoor dat lichaamswarmte wordt afgevoerd waardoor je het nooit te warmt krijgt. Bovendien is de hoes gemaakt van katoen wat zorgt voor een betere ventilatie. De hoes is afneembaar en kan daardoor ook in de wasmachine. Het voedingskussen is 185×35 cm en verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs.
Dit lichaamskussen van Litollo heeft een J-vorm en is erg flexibel. Hierdoor kun je het op verschillende manieren gebruiken, voor en na de geboorte. Het kussen ondersteunt aan één kant en met een lengte van 145cm is het lang genoeg voor bijna elke zwangere. Het kussen is gevuld met polyester waardoor het lang meegaat. Bovendien is de hoes afneembaar en kun je deze wassen. Zo heb je altijd een schoon en fris kussen.
Ideaal voor zwangere personen voor, tijdens en na de zwangerschap. Door de U-vorm wordt je aan alle kanten, zelfs de rug, goed ondersteund door het kussen. Zo kun je op en top relaxen en druk afnemen van verschillende lichaamsdelen. De vulling van het kussen is synthetisch en hypoallergeen en kan daardoor makkelijker gewassen worden op 60˚C. Het kussen houdt ook na veel gebruik ijn vorm. De afmetingen van het Fossflakes voedingskussen zijn 158×87 cm.
Het C-vormige kussen van Ella is multifunctioneel en kan je gebruiken op welke manier je maar wilt. Het hele lichaam krijgt ondersteuning waardoor de druk op lichaamsdelen wordt verlicht. De hoes van het kussen is bekleed met fleece waardoor deze lekker en zacht aanvoelt. Bovendien is de hoes ook wasbaar, op 30 graden in de wasmachine. De vulling is gemaakt van milieuvriendelijk polyester en het geheel weegt zo’n 3.1 kilo. De afmetingen zijn 15-x70cm. Ook is het kussen verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Het voedingskussen van VidaXL is de goedkoopste uit deze lijst, maar zeker niet de minste. Het kussen is ongeveer 54 x 43cm, gemaakt met PP-katoen en een microvezel hoes. De vulling is van polyester. Dit maakt het kussen zacht maar ook duurzaam. Bovendien is de hoes afneembaar en kun je deze op 40 ℃ in de wasmachine wassen. Het enige nadeel is dat de vulling van het kussen soms een beetje verschuift. Dit kun je makkelijk weer rechtzetten door het kussen even goed te schudden.
Het lichte gewicht maakt dit voedingskussen ideaal om mee te nemen. Met 2 kilo is dit het lichtste voedingskussen uit deze lijst. Bovendien is het kussen redelijk compact waardoor je deze altijd nog in een tas kan stoppen. Ook kun je het kussen in combinatie met andere producten van Terapy omtoveren tot een voedingsbank of zitzak. Verder is het voedingskussen verkrijgbaar in 11 kleuren en zal er dus altijd eentje bijzitten die bij jou past.
Dit voedingskussen is een duurzamere keuze doordat het is gemaakt met 100% biologisch katoen. Het heeft dan ook het Global Organic Textile Standard keurmerk. Dit betekent dat tenminste 95% van het product uit biologisch geproduceerde producten bestaat. Je kunt het kussen op verschillende manier gebruiken, voor je zelf en voor je baby. Het kussen van Kave Home heeft verschillende flappen en koordjes zodat je delen aan elkaar kan vastmaken. Hierdoor is het stevig genoeg om je baby in te zetten.
Dit kussen is speciaal ontworpen om een tweeling tegelijkertijd te voeden op de meeste comfortabele manier. Het kussen bestaat uit twee vlakken waar je kindjes kunnen liggen. Jijzelf zit in het midden en het kussen gaat om je heen. Zo heb je zelf ook een goede ondersteuning. Verder is het kussen orthopedisch ontworpen en zorgt het ervoor dat je kindjes een goede lighouding hebben. Ook is het kussen hypoallergeen en gemaakt van een waterproof materiaal. Het is dus makkelijk schoon te maken na het voeden.
Dit leuke kussen heeft de vorm van een kip en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en groottes. Je kunt het kussen gebruiken tijdens de zwangerschap als ondersteuning tijdens het slapen, na de zwangerschap als ondersteuning bij het voeden en later als knuffel voor je kindje. De vulling is gemaakt van anti-allergeen polyester, is 50×40 cm en wasbaar in de wasmachine op 30 graden. Ten slotte is het kussen Öko-Tex 100 Standard® gecertificeerd, wat inhoudt dat het materiaal duurzaam is geproduceerd.
Dit leuke voedingskussen van EasyBaby is super compact en makkelijk in hoogte te verstellen, je slaat gewoon het volgende stuk kussen om. Het werkt dus net als een boek. Bovendien heeft elk kussentje een ander leuk kleurtje of patroon. Het is hierdoor erg makkelijk om de juiste hoogte te vinden om je kindje te voeden. Het compacte formaat van 26x16x52 en het lichte gewicht van 1.5 kilo maakt het makkelijk om het kussen mee te nemen zodat je je kindje overal comfortabel kan voeden.
Waar let je op bij het kopen van een voedingskussen?
Er zijn een paar verschillende voedingskussens op de markt, elk heeft zijn eigen voordelen. De meest voorkomende modellen zijn het Wig-voedingskussen, het lichaamskussen en het Total Body voedingskussen. Het type kussen dat je kiest bepaald mede waar je deze voor kan gebruiken, maar de vulling en kwaliteit kan bij elk soort kussen verschillen.
Wig-voedingskussens
De Wig is de goedkoopste van de drie en ook de kleinste. Het voordeel van de Wig is dat je deze lekker makkelijk met je mee kan nemen. Je kunt de Wig op drie manieren gebruiken, namelijk onder je buik om je buik op te laten rusten om een betere houding in bed te vinden. Of je plaatst de Wig achter je rug waardoor je rustiger op je zij blijft liggen. Ook kun je de Wig onder je hoofd plaatsen zodat je hoger ligt en het kan zijn dat je minder last hebt van maagzuur.
Lichaamskussen
Het lichaamskussen is ongeveer net zo groot als je lichaam. Deze kussens zijn minder geschikt om mee te nemen maar wel goed om mee te slapen. Het is verkrijgbaar in een recht of een flexibele vorm en is bovendien erg knuffelbaar. Veel zwangere mensen plaatsen het lichaamskussen deels tussen de benen, doen de armen eromheen en laten hun hoofd rusten op de bovenkant. Het ondersteunt dus een groot deel van je lichaam. Het ondersteunt alleen je rug niet, maar je kan hier dan zelf wat kussens tegenaan leggen.
Total Body voedingskussens
Ook het Total Body Kussen is ideaal om mee te slapen wanneer je zwanger bent, alleen is deze nog groter dan het menselijk lichaam. Dit kussen is verkrijgbaar in een U- en een C-vorm. Deze kussens zijn ook heel knuffelbaar en geven goede ondersteuning aan het lichaam.
De U-vormige voedingskussen gebruik je eigenlijk verkeerd om: je hoofd rust op de ronding aan de onderkant van de U. Je armen en benen klem je vervolgens eromheen en je rug wordt door de andere kant ondersteunt. Bij de C-vorm voedingskussens leg je je hoofd op het bovenste deel en klem je de onderkant tussen je benen. Het middenstuk gaat onder de buik waardoor het gewicht beter verdeeld is. Doordat je eigenlijk omhelst wordt door het kussen krijgt je hele lichaam, dus ook je rug, de juiste ondersteuning.
Welk soort voedingskussen past het best bij jou?
Het voeden van je kindje kan ook makkelijk met het voedingskussen. Je kunt het voedingskussen dan het beste onder je arm neerleggen, zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan. Hierdoor kan je arm rusten op het kussen en is het voeden comfortabeler. Het kussen moet ook hoog genoeg zijn, anders hangt je kindje aan de tepel en dit is juist niet comfortabel.
Bij het geven van flesvoeding hoeft het kussen niet direct tegen het lichaam aan geplaatst worden, maar weer met een kleine ruimte zodat je genoeg plek hebt voor de fles. Het is hierbij een beetje uitproberen wat je zelf erg fijn vindt. Alle drie de besproken voedingskussens kunnen gebruikt worden om je kindje te voeden, maar de kleinere modellen zijn ook perfect om in de co-sleeper te plaatsen samen met een lekker warme babykruik.
In het kort: met alle drie de kussens kun je dus comfortabeler slapen, maar je kunt het kussen ook gebruiken om je kindje te voeden. Je kunt het gebruiken zoals jij wilt! Het is daarom goed om van te voren te bepalen welk voedingskussen je wilt hebben en welke bij jou situatie past.
Wat is het beste type vulling?
In de goedkopere kussens zitten piepschuimballetjes of polystyreen als vulling. Het grote voordeel van deze materialen is natuurlijk dat het goedkoper is maar ook dat het makkelijk de vorm van je lichaam aanneemt. Dit maakt het erg comfortabel om een voedingskussen met deze vulling te gebruiken. Het nadeel is dat piepschuimballetjes statisch geladen kunnen worden. Daarnaast kunnen de balletjes na lang gebruik gaan samenklonteren en verliest het kussen zijn vorm. Na hoeveel tijd dit is is onduidelijk.
Ook zijn er voedingskussens met een polyester vulling. Deze zijn vaak net iets duurder dan de piepschuimballetjes. Het voordeel van de polyester vulling is dat het zacht aan voelt, geluidloos is en zich goed vormt naar jouw lichaam. Deze vulling wordt ook vaak gebruikt voor hoofdkussens in bed. Het nadeel van dit materiaal is dat het wel synthetisch is waardoor het minder goed ademt.
Een ander voorkomend materiaal zijn de microparels. Dit zijn hele kleine balletjes die met lucht gevuld zijn. Deze pareltjes zijn erg licht waardoor je het voedingskussen makkelijker meeneemt. En natuurlijk ondersteunt het je lichaam goed.
Een ander veel gebruikt materiaal is memory foam, wat ook in babymatrassen een populaire keuze is. Wat zo fijn is aan dit materiaal is dat het niet inzakt of de vorm verliest. Een paar seconden nadat je op staat van het kussen neemt het weer de oude vorm aan. Verder is het erg stevig en verlicht het de druk op bepaalde plekken. Wel kan je niet altijd goed je lichaamswarmte in de stof kwijt en kan je wat makkelijker gaan zweten.
Waarom kiezen voor een voedingskussen?
- Comfort tijdens het voeden
- Ontspannen houding tijdens de bevalling
- Goede ondersteuning voor een zwanger lichaam
- Goede ondersteuning tijdens het slapen
Comfort tijdens het voeden. Doordat een groot deel van je lichaam of het lichaam van je kindje worden ondersteund is het comfort groter tijdens het voeden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer de hele tijd je kindje goed omhoog te houden maar kan je hem/haar op het kussen laten liggen.
Ontspannen houding tijdens de bevalling. Bevallen is geen pretje en het is zeker niet comfortabel. Om het iets beter te maken kun je voor en gedurende je bevalling gebruik maken van een voedingskussen om even tot rust te komen. Maar ook tijdens het persen kun je kussen gebruiken door het in je rug te leggen zodat je hoger ligt en meer kracht kan zetten. Of leg het kussen voor je op de grond. Ga met je bovenarmen erop zitten, op je knieën en hang voorover. Deze houding werkt erg verlichtend tussen de weeën door.
Goede ondersteuning voor een zwanger lichaam. Hoe langer je zwanger bent, hoe minder comfortabel je vaak bent. Er is geen manier om goed te liggen of echt tot rust te komen. Een voedingskussen kan hier zeker bij helpen. Ondersteuning in de rug of juist rondom de buik, alles kan. Je kunt een voedingskussen gebruiken zoals jij wilt en zoals het voor jou het meest comfortabel is.
Goede ondersteuning tijdens het slapen. Ook tijdens het slapen tijdens de zwangerschap wil je comfortabel zijn. Door een goed voedingskussen te gebruiken die aansluit bij jouw wensen kun je de druk op verschillende lichaamsdelen verlichten. Hierdoor is het dragen van een zware buik even wat minder en kun je beter rusten.
Waar is een voedingskussen voor?
Een voedingskussen is ideaal tijdens en na de zwangerschap. Het kan gebruikt worden als goede ondersteuning tijdens het voeden, slapen en relaxen. Je kunt zelf op en tussen het kussen gaan liggen, maar je kan ook je kindje erop plaatsen. Maar je kunt het kussen ook gebruiken tijdens en na de bevalling. Als comfortabel rustmoment maar ook om extra kracht te creëren tijdens het persen. Het fijne aan voedingskussens is dat je ze kan gebruiken zoals jij wilt.
Mag je op je rug liggen als je zwanger bent?
Op je rug slapen kan in principe geen kwaad maar vanaf week 20 wordt er aangeraden om op je zij te slapen. Kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar een belangrijke ader minder wordt als je lang en veel op je rug slaapt. Wat kan helpen bij op je zij slapen is een voedingskussen. Deze leg je lekker in je rug zodat je niet omdraait en je dus op je zij blijft liggen. Deze kussens kun je op veel verschillende manieren gebruiken en geven meer comfort en verlichting tijdens en na de zwangerschap.
Wat is het verschil tussen een voedingskussen en een zwangerschapskussen?
In principe zit er helemaal geen verschil tussen de kussens en kun je beide kussens gebruiken op welke manier je wilt. Het enige verschil zit in de reden van het gebruik. Je noemt het in principe een zwangerschapskussen wanneer je het kussen gebruikt tijdens de zwangerschap voor meer comfort of wat verlichting. Na de geboorte gebruik je een voedingskussen om meer comfort te hebben tijdens het voeden van je kindje. Maar in the end, zijn het dezelfde kussens.