Zo kies je een goede matrasbeschermer
- Kies voor een waterdichte beschermhoes bij incontinentie of bedplassen
- Bij allergieën voor stof of stofmijt kies je voor een anti-allergie matrashoes
- Kies voor een ademende matrasbeschermer als je het snel warm krijgt
- Belangrijk: kies altijd voor een matrashoes die perfect om je matras heen past
- Koop een duurzame model die milieuvriendelijk is ontworpen
Top 10 beste matrasbeschermers
De UNIFICATO waterdichte matrasbeschermer is een eenvoudige, dunne matrasbeschermer die alleen de bovenkant van je matras beschermt. Hierdoor is deze matrasbeschermer wat goedkoper dan alternatieven, maar is je matras alsnog beschermd tegen dagelijks vocht. Hierdoor gaat je matras langer mee. Door de vier elastische banden blijft de beschermer goed om de matras heen zitten, en heb je wat speling qua dikte van de matras. De matrasbeschermer is van katoenen badstof en is anti-bacterieel, om nare geurtjes te voorkomen.
De Emma Matrasbeschermer is één van de beste matrasbeschermers op deze lijst, en daar hoort natuurlijk een iets hogere prijs bij. Daardoor is de hoes wel beter ademend, beschermd deze de matras beter, en is alsnog wasbaar. Er wordt speciale technologie gebruikt om groei van bacteriën te voorkomen, en de matrashoes is alsnog wasbaar op 60 graden. Ook is deze uitstekende matrasbeschermer lekker zacht, maar beschermt het je matras tegen alle ongelukjes en ook tegen huismijt. Mocht je twijfelen over het nut van een matrasbeschermer, of het lastig vinden om een keuze te maken: de Emma matrasbeschermer kan je 100 dagen (ruim 3 maanden) uitproberen!
De Slaaploods Matrashoes is vooral een hoes voor je matras (ook wel ’tijk’ genoemd), maar beschermt op die manier dus ook je matras, zeker wanneer je huidige matrashoes eigenlijk te dun of vies is geworden. De Slaaploods matrashoes is verkrijgbaar in verschillende maten (ook qua dikte), is doorstikt met dacron (200gr/m2) voor extra lekker en zacht slapen, en is te wassen op 30 graden. Door de ritsen aan drie kanten kan je hierdoor de matras beschermer eenvoudig van de matras halen en wassen. Doordat de matrashoes van dubbel synthetisch materiaal is, kan je de hoes ook gebruiken als je allergisch bent voor stofmijt.
De Bella Donna Clima molton of matrasbeschermer is gemaakt van Tencil, dat op basis van hout gemaakt wordt, waardoor dit een duurzame matrasbeschermer is. Ook neemt de Bella Donna Clima molton vocht op (en is dus niet volledig waterdicht), waardoor je ook op warme dagen lekker droog slaapt, zonder dat het hele bed nat is van het zweet. Tencil werkt ook anti-bacterieel, wat geurtjes voorkomt, en daarnaast is de molton wasbaar op wel 60 graden, waardoor je bed heerlijk schoon is.
De 24-Bedding waterdichte matrasbeschermer is speciaal ontwikkeld voor tweepersoonsmatrassen die in hoogte verstelbaar zijn. De matrasbeschermer is met name ideaal voor splittoppers, met een dikte van zo’n 10 centimeter. De matrasbeschermer zorgt ervoor dat er geen vuil en vocht in je dure splittopper komt, en is heerlijk zacht en droog. Met name ideaal voor mensen die zwanger zijn (geweest) of die veel in bed moeten liggen.
De Bed4Less matrashoes Basic is een matrashoes met dubbeldoeks synthetische afwerking, waardoor het erg handig is als anti-allergie matrasbeschermer. Zeker wanneer je matras nog heel goed is, maar de matrashoes aan vervanging toe is, dan is dit een uitstekende oplossing. De Bed4Less matrashoes bevat 150gr/m2 dacron, wat iets minder zacht is dan die van Slaaploods, hierboven, wat vooral een kwestie is van persoonlijke voorkeur voor hoe zacht je matras moet aanvoelen.
De Tural waterdichte en ademende matrasbeschermer voorkomt dat er vloeistoffen op je matras komen, waardoor je matras mooi lang schoon blijft. Daarnaast is de Tural matrasbeschermer te wassen op 95 graden, aanzienlijk hoger dan de meeste andere matrasbeschermers en hoezen, waardoor je zeker weet dat er nooit nare geurtjes in komen te zitten, wat er ook gebeurt aan ongelukjes. Zeker voor de beperkte prijs is het daardoor een uitstekende oplossing voor een schoon bed en een langere levensduur voor je matras.
De duurzame matrasbeschermer van Vandyck is een matrashoes die via de Bijenkorf aangeboden wordt, en speciaal bekend staat op de duurzame productiemethoden. Daarnaast zit er net een beetje stretch in de molton, waardoor deze altijd perfect glad om je matras heenzit.
De Polydaun Stretch Molton is een molton voor matrassen en toppers met net een beetje stretch, zodat deze altijd strak om je matras heen zit. Daarnaast is de matrashoes gemaakt van een combinatie van katoen en polyester, waardoor de hoes mooi lang meegaat.
Sommige mensen bedoelen met een matrasbeschermer vooral een beschermingslaagje tussen de lattenbodem en de matras, om deze tegen slijtage te beschermen. Daarvoor is de Molti matrasbeschermer bedoeld. Maar waar de meeste simpele onderleggers alleen beschermen tegen slijtage, biedt de de Molti ook noppen, waardoor je matras niet verschuift, betere luchtcirculatie aan de onderkant van je matras, en een barrière tegen huisstofmijt. Als je dus op zoek bent naar een matrasbeschermer die alleen de onderkant van je matras beschermt, is dit de ideale keuze.
Waarom kiezen voor een matrasbeschermer?
Een matrasbeschermer is niet enkel een goede keuze voor mensen met allergieën. Ze zorgen voor extra hygiëne in bed en de slaapkamer en helpen daarna enorm met het verlengen van de levensduur van een matras. Hieronder in het kort waarom je eigenlijk al een matrasbeschermer had moeten kopen.
- Langere levensduur matras
- Betere bescherming matras tegen vocht
- Betere vochtafvoer
- Koeler slapen
- Bescherming tegen huisstofmijt
Langere levensduur dankzij een matrashoes
Door een matrasbeschermer of matrashoes (ook wel ’tijk’ genoemd) te gebruiken, kan je de matras beschermen. Hierdoor komt er geen vocht in, kunnen er geen huismijten inkomen, blijft de matras schoon en ontstaat er minder slijtage. Door een goede hoes kan je de levensduur van een matras zo met jaren verlengen, wat gezien de prijs van een matras natuurlijk zeker de moeite waard is.
Matrasbeschermer tegen vocht
Door een vochtabsorberende of zelfs waterdichte matrasbeschermer te gebruiken, voorkom je dat er vocht in het matras zelf komt. Wanneer er wel vocht in het matras komt, voelt je bed sneller klam aan, kunnen er vervelende geuren ontstaan, en op termijn zelfs schimmel en bacteriën.
Uiteraard hangt het er vanaf hoeveel vocht je verwacht, wat de beste keuze is. Iedereen zweet ’s nachts, dus een absorptie van vocht is altijd handig en wel zo hygiënisch, maar als je bovengemiddeld zweet heb je dit extra nodig.
En wanneer iemand in je huishouden last heeft van incontinentie, bedplassen, of gewoon onhandig is met ontbijt op bed, dan wil je een waterdichte matrashoes, om er zeker van te zijn dat de matras niet beschadigd raakt. Zowel bij een babybedje zoals een co-sleeper kan je een matrasbeschermer gebruiken voor een babymatras.
Betere vochtafvoer
Een goede matrasbeschermer houdt vocht niet alleen weg bij de matras, maar zorgt ook voor een goede afvoer. Anders zou je immers gewoon een stuk plastic om je matras heen kunnen doen: maar dan raakt je hoeslaken natuurlijk meteen doorweekt op een warme nacht.
Een matrashoes zorgt er daarom voor dat vocht enigszins opgenomen wordt, afgevoerd, en verdampt, het liefst zonder dat er nare geurtjes ontstaan (bij anti-bacteriële matrashoezen). Zo zorgt een matrashoes voor een betere hygiëne.
Meer informatie over proefslapen met de Emma Matrasbeschermer
Koeler slapen
Doordat een matrasbeschermer vocht goed af kan voeren, zal je matras ook luchtiger aanvoelen. Hierdoor lig je koeler en prettiger in bed, zelfs op warme dagen. Mocht je echt problemen hebben met slapen in de hitte, dan zou je zelfs een product met koelende gel onder je beschermer kunnen leggen.
Ook zijn ze ideaal als hulp bij een eenvoudigere oplossing: namelijk de bescherming wanneer je een natte handdoek over je voeten legt ter afkoeling.
Bescherming tegen huisstofmijt
Eigenlijk elke matrasbeschermer voorkomt wel dat er mijten in je matras kunnen komen, met name omdat er gewoon een extra laag om je matras heen zit. Daarnaast zijn sommige matrashoezen extra dik, of met een speciaal product behandeld die huisstofmijt kunnen afweren, waardoor je matras, en dus ook jijzelf, nog beter beschermd worden tegen mijten.
Matrasbeschermer, molton, matrashoes, hoeslaken.. wat zijn de verschillen?
Een matrasbeschermer, zoals de naam al zegt, beschermt vooral je matras. Echte bed-specialisten zien een beschermhoes voor het matras alleen als een mat die je onder de matras legt, op de lattenbodem.
Alle andere mensen zien echter de matrashoes, of een extra laag die je bovenop je matras legt om de matras te beschermen, ook als matrasbeschermer. Een molton valt daar voor de meeste mensen ook onder, al zijn er ook eenvoudige moltons die een wasbare laag vormen over de matrashoes (die niet altijd wasbaar is) en onder het hoeslaken.
Een molton is dus niet altijd waterdicht, maar op het moment dat dit wel zo is, is er weinig verschil. Een hoeslaken is eigenlijk nooit waterdicht, maar is juist bedoeld als eerste absorptielaag voor zweet, en zorgt er vooral voor dat je lekker zacht en comfortabel slaapt.
Heb ik een matrasbeschermer nodig voor thuis?
Een matrasbeschermer is niet alleen voor in jeugdhostels, ziekenhuizen of hotels, maar is zeker een verstandige aankoop voor thuis. Uiteindelijk zweet iedereen, en valt er bij iedereen wel eens een kopje water om in bed. Een matrashoes zorgt er dan voor dat je matras hier niet onder lijdt. Daardoor is zo’n beschermlaag een slimme investering, aangezien je hierdoor kan doen met je matras, en je dus geld bespaart. Maar ook als er wel eens iemand komt logeren, of je een deel van je huis verhuurt, is het extra handig en hygiënisch om een matrasbeschermer te gebruiken.
Moet de matrasbeschermer onder het matras, bovenop het matras, of om het matras heen?
Een matrasbeschermer is voor sommige specialisten alleen een matje dat tussen je matras en de lattenbodem gelegd wordt, zoals de Molti Matrashoes hierboven. Veel mensen zien echter een matrashoes ook juist als een dun laagje dat je bovenop de matras legt om deze te beschermen tegen vocht, of als een matrashoes die helemaal om de matras heen gaat. Uiteraard is meer bescherming altijd beter, dus kies een matrasbeschermer die het beste past bij jouw behoeften. Als je al een matje onder je matras hebt liggen, aangezien die vaak meegeleverd worden, hoef je natuurlijk niet per se nog een hele hoes te kopen.
Kan je een matrasbeschermer of molton wassen?
Wanneer je een matrasbeschermer of molton voor het eerst gaat wassen, wordt over het algemeen aangeraden deze eerst een keer in koud of lauw water te wassen. Dit geldt zeker voor waterdichte varianten. Hiermee spoel je eventuele productie resten uit het doek, maar dit zorgt er bij katoenen moltons ook voor dat alle vezels nog eens gladgestreken worden. Dit voorkomt “pilling”, oftewel het rullen van een hoes, waarbij je kleine bolletjes op de hoes krijgt. Na de eerste wasbeurt kan je de beschermer wassen volgens de instructies, meestal met een normale was, en sommigen zelfs to 90 graden. In de regel mogen ze niet in de droger, maar kan je ze beter te drogen hangen.